Laura Rissanen - arkivihreä kaupunkilainen Helsinkiläisen kokoomuspolitiikon pohdintoja arjesta ja arjen valinnoista

Metroihin portit?

Turvallisuus joukkoliikenteessä puhuttaa vaalikentillä.

Yksi usein minulle esitetty kysymys on se, miksei Helsingin metrossa ole asemilla portteja. Tämähän on normaalikäytäntö suurkaupunkien metroissa. Esim. New Yorkissa, Pariisissa ja Lontoossa. Myös naapurimaan Tukholmassa metron laiturialueelle pääsee vain porttien läpi. Ja liikenne soljuu sopuisasti porttien läpi, vaikka matkustajamäärät ovat Helsinkiä huimasti suuremmat. Edes ruuhka-aikoina jonot eivät liian pitkiksi kasva.

Miksei sitten Helsingissä? Täällä on aikoinaan valittu avoin rahastusjärjestelmä. Luotetaan siihen, että kaupunkilaiset maksavat matkansa. Liputta matkustamista on torjuttu metroporttien sijaan lisäämällä tarkastajien määrää ja toisaalta nostamalla tarkastusmaksuja. Mikä onkin hyvä.

Mutta metroporteilla olisi iso vaikutus paitsi liputtamatkustamisen ehkäisyyn myös turvallisuuden tunteen kasvattamiseen metroissa. Itse olen ollut valmis tukemaan metroporttien rakentamista pitkälti juuri turvallisuusnäkökulman vuoksi.  Itse asiassa joukkoliikennelautakunnassa ehdotimme jo kertaalleen porttien suunnitteluun rahaa kaupungin budjettiin, mutta apulaiskaupunginjohtajan johdolla ne napsaistiin virkamiesneuvotteluissa pois.

Selvää on, että ei olisi järkevää rakentaa kaikille olemassa oleville metroasemille portteja, mutta kaikista vilkkaimmin liikennöidyille niitä olisi vakavasti harkittava. Samoin kuin rakennettaville uusille asemille.

Portteja vastustetaan muun muassa siksi, että niiden myötä asemille tarvittaisiin henkilökuntaa. Itse taas pitäisin sitä hyvänä. Helsingissä on jo tehty päätös automaattimetroon (siis ilman kuljettajaa kulkevaa) siirtymisestä. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö asemille ja juniin tarvittaisi lisää henkilökuntaa.

Mahdollinen porttien rakentaminen olisi yhdistettävä matkakorttijärjestelmän uusimiseen ja ehdottomasti niiden etälukuun. En siis haikaile minkään "ylihypittävien" porttien perään, johon tungetaan kolikko tai lippu.  

Mitä mieltä sinä olet? Pitäisikö metroportteja harkita Helsinkiin?
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän nieminen kuva
Johannes Nieminen

Kyllä. Portit tarvitaan ehdottomasti. Nyt jo joudutaan palkkaamaan henkilökuntaa lipuntarkastuksiin ja järjestyksenvalvontaan. Näitä tarvitaan vain enemmän ja enemmän. Väitän porttien vain vähentävän työvoimantarvetta.

Tukholmassa tunnelbana on miellyttävä kulkuväline, ja matkustajia riittää. Väitän, että porttien myötä Helsingin metro olisi huomattavasti miellyttävämpi vaihtoehto ja silloin myös matkustajamäärät kasvavat. Tosin nämä portit eivät poista lieveilmiöitä asemien ympäristössä. Siihen kun vielä keksittäisiin ratkaisu, mutta se taitaa olla todella vaikeaa.

Kimi (nimimerkki)

En tajua?? Miten ihmeessä portit toisivat lisää turvallisuutta metroon?? Omituinen ajatustapa. Suomalaiset ovat niin hidasta ja haahuilevaa kansaa ettei yhtään ainutta jononmuodostajaa, kuten portteja tarvita minnekään.
Omituisinta on mielestäni se että vartijat eivät voisi toimia samalla lipuntarkastajina.

Toimituksen poiminnat